tisdag 9 april 2013

Fjällgatan med historiska anor


På Fjällgatan finns Stockholms mest besökta utsiktsplats. Kullerstenarna längs husmurarna finns kvar, lyktorna på husväggarna understryker den gamla gatukaraktären, vattnets och himlens ljus skiftar ständigt. Ingen utsikt är så vacker som den mot norr och Fjällgatan är ett enastående exempel på det.

Bakom husen ligger små trädgårdar som klättrar uppför berget. Flera hus från 1700-talet vänder långsidorna mot gatan med plank emellan. Gatufasaderna är ljusa, mot gårdarna är de målade i falufärg. Att den gamla miljön har bevarats kan i hög grad tillskrivas Anna Lindhagen (1870-1941). Som ledamot av stadsfullmäktige motionerade hon om bebyggelsens bevarande, själv bodde hon på Fjällgatan 34 i många år och inredde sina rum till ett litet borgar från 1860-talet.



Nu förvaltas del som Stigbergets borgarrum och visas för besökare söndagar klockan 13-15, september—maj. I hennes trädgård växer gammaldags blommor och där finns också ett litet lusthus med vindflöjel från årtalet 1776. Det fristående huset med uteservering mittemot, byggdes som fattighus på 1800-talet. Förutom vägen fanns det en rullväg, ett transportband, ner till magasin i Stadsgården. Arkitekten hette Axel Kumlien. I Hälsans hus, nummer 23A, ligger Hermans trädgårdscafe med stans finaste utsikt.

Sista Styverns Trappor 
Trapporna har fått sitt namn efter krogen Sista Styvern som låg nere i Stadsgården. En bit upp till höger finns en öppning i planket till en gammaldags kryddträdgård. Gå in och titta, här växer åbrodd och såpnejlika, humle och mynta, libbsticka och lavendel och mycket annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar