lördag 16 mars 2013

5 kända platser på Kungsholmen

Kungsholmen är sjukhusens stadsdel och ormen som symbol förekommer på flera ställen. Den tillhör Asklepios, läkekonstens gud i den antika mytologin. Serafimerlasarettet Hantverkargatan var huvudgatan.

Snett emot Stadshuset låg Serafimerlasarettet som var Sveriges första sjukhus från mitten av 1700-talet. Från början fanns det bara åtta sängplatser, sedan byggdes det om i flera omgångar för att i slutet på 1800-talet vara ett av landets modernaste sjukhus. Det inrättades i Gripenhielmska malmgården, den stora vita bygg-naden inne på gården. Gripenhielmska malmgården var den största och mest påkostade av Kungsholmens många malmgårdar. Här låg Urban Hjärnes Laboratorium chymicum, där man tillverkade läkemedel i stor skala åt den svenska armen och i trädgården odlades medicinalväxter. Urban Hjärne var en av 1600-talets stora kulturpersonlig-heter, läkare, kemist, deltog i filosofiska diskussioner och gillade uppenbarligen livet. Med sina tre hustrur fick han 26 barn.


  • Kvarteret Glasbruket 

 Här låg tidigare en liten ö som efter utfyllnader förenades med Kungsholmen. Kungsholmens glasbruk var i slutet av 1700-talet landets förnämsta. Lokalerna Hantverkargatan 3, övertogs av Karolinska Institutet på 1800-ta-let och nu används byggnaderna av Stockholms stad.


  • Kungsholmens kyrka 

Kyrkan ritades på 1600-talet av Mathias Spihler. Ner mot Hantverkargatan ligger ett fattighus från år 1762. Kyrkogården avgränsas i väster mot Parmmätargatan. Parm är ett mått på hö, här mättes och kontrollerades höet innan det levererades vidare.


  • Rådhuset 

Ett kvarter norr om Kungsholmstorg ligger Rådhuset som inrymmer Stockholms tingsrätt. Den monumentala byggnaden med enkla slammade tegelväggar ritades av Carl Westman och invigdes år 1915. Inuti är huset desto rikare dekorerat och runt portalen finns reliefer med de sju dödssynderna, avund, frosseri, girighet, högmod, lättja, otukt och vrede, utförda av Gustaf Sandberg. Mellan radhuset och polishuset som ligger bakom, går en underjordisk gäng, "suckarnas gång", där män i tusentals vandrat mellan frihet och häkte.


  • Piperska muren 

 Ner mot rådhuset ligger Piperska muren. Här byggde Carl Piper ett hus och den muromgärdade trädgården med sina terrasser och orangerier, ansågs vara den vackraste på Kungsholmen på 1600-talet. Mitt i trädgården siar ett gammalt ordenskors som erinrar om att flera ordenssällskap knöts till Piperska muren. Ovanför huset ligger Pipers glass med glass tillverkad av samma familj i flera generationer.


  • Bolinders plan 

 På 1800-talet blev Kungsholmen de stora industriernas ö. Mellan Klara sjö och Serafimerlasarettet låg Bolinders mekaniska verkstad med 520 arbetare anställda år 1877. En bit bort, på Flemingsgatan ungefär där S:t Eriks sjukhus ligger, fanns AB Separator, på andra sidan Klara sjö låg gasverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar