onsdag 6 mars 2013

Gustav Adolfs torg

På ena sidan Operan, på andra sidan Arvfurstens palats och mitt på torget Gustav II Adolf. Tidigare var torgets symmetri mer påtaglig med ett likadant hus på varje sida.

På 1890-talet revs Gustav III:s opera för att ge plats åt den nuvarande. Många var kritiska, om den gamla operan liknade ett syskrin, var den nya ful som en cigarrlåda. Statyn restes år 1796, senare kompletterades den med Axel Oxenstierna som berättar om kungens hjältebragder för historiens gudinna Clio omgiven av det trettioåriga krigets fåltherrar. Torget fick sitt namn efter statyn år 1805, tidigare hette det Malmtorget, därefter Norrmalmstorg. Arvfurstens palats med utrikesdepartementet, ligger på västra sidan. Fasaden är 1700-tal men kärnan i huset är ett 1600-talspalats vars sandstensportal med vapensköldar, lejon och stenklot finns runt hörnet vid Fredsgatan.

Palmstedt ritade fasaden och under balustraden vid taket står det SOPHIA ALBERTINA AEDIFICA-VIT som betyder Sophia Albertina (Gustav III:s syster) lät bygga. I kvarteren bortom Arvfurstens palats ligger bankhus, regeringskanslier och departement.

Visa större karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar