onsdag 12 december 2012

Börshuset och Stortorgs brunnen.

Börshuset, Svenska Akademien och Nobel Börshuset från 1773-78, skiljer ut sig från den övriga bebyggelsen runt Stortorget.

Det står på platsen för det medeltida rådhuset och är ett ypperligt exempel på 1700-talets sena, återhållna barock med rokokoinslag; mjukt med sina rundade hörn och väl proportionerat.

Flera arkitekter hade ritat på en börs som skulle samspela med Slottet och Storkyrkans nya fasad, främst den senares upphovsman J.E. Carlberg samt C.J. Cronstedt, men det blev den unge Erik Palmstedt som gav huset dess slutliga form — han skulle sedan anamma den strängare nyantika stilen.



Stockholms borgerskap lät uppföra byggnaden. I bottenvåningen låg Stockholms fondbörs i drygt 200 år och några av borgerskapets kvarlevande sammanslutningar finns alltjämt i huset. Övervåningen rymmer Stora börssalen, ett vackert gustavianskt rum i vitt och guld, indelat av joniska pilastrar och på sin tid berömt för
nyårsbalerna som samlade gräddan av borgerskapet.

Det var också i Stora Börssalen Gustav III lät instifta Svenska Akademien 1786, och sedan dess firar Akademien sin årsdag här den 20 december. I Stora Börssalen sammanträdde borgarståndet fram till ståndsriksdagens avskaffande 1866.

Våningen disponeras sedan 1914 av Svenska Akademien. Dess Nobelbibliotek är specialiserat på skönlitteratur och litteratur- och språkvetenskapliga arbeten och står öppet för allmänheten. Nobelmuseet flyttade provisoriskt in år 2001, men söker efter en permanent lösning för att berätta prismottagarnas historia. Börshuset ägs och förvaltas av Stockholms stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar