onsdag 12 december 2012

Riddarholmen — munkön som blev adelns holme


Idag är Riddarholmen en stillsam ö med vackra palats och en kyrka som är laddad med historia — men stängd vintertid och främst använd som museum. I palatsen finns numera domstolar och ämbetsverk, ön har inga butiker, men ett sommarkafé och ett par restauranger. Äldsta namnet är Kidaskär, av kid, killing, vilket tyder på att ön från början var en betesholme.

Strax efter stadens grundande anlades ett franciskanerkloster på ön, som under medeltiden kom att kallas Grårnunkeholmen efter munkarnas enkla, grå kåpor. Namnet levde kvar långt in på 1600-talet, men då hade klostret stängts och myllret av kåkar rivits; där hade det bott "tjänare, vaktmästare, soldater, myntsvenner, smeder och trumpetare, änkor och månglerskor och annat utskyldsfritt folk".

Det var på Gustav II Adolfs initiativ som adeln började uppföra sina palats på ön, och det var också i dess kyrka han ville begravas. Omkring 1630 började ön kallas Riddarholmen. Hamnen var också livfull, i synnerhet under andra hälften 1800-talet då ångbåten slog igenom och mälarbåtarna trängdes med utrikestrafik från i synnerhet Danmark som kom via Södertälje kanal.

Du kan läsa mer om Riddarholmskyrkan på den här sidan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar