onsdag 12 december 2012

Stadsteatern i Stockholm, störst i Norden


Stockholms Stadsteater är den största teatern i Norden med over en halv miljon besökare 2006, sju scener i Kulturhuset, en annexscen i Skärholmen och, på sommaren, den ambulerande Parkteatern.

En mindre scen, den nuvarande Klarascenen med den röda entrén mot Drottninggatan, togs i bruk 1971. Efter riksdagens utflyttning kunde Stora scenen invigas 1990. Salongen är innesluten av konstnären Ulrik Samuelsons karaktäristiska runda vägg i kakel och stucco lustro.

Stadsteatern började sin verksamhet 1960 efter trettio år av diskussioner i kommunfullmäktige. Teaterns Stora och Lilla scen öppnade först i Folkets hus vid Norra Bantorget.



Under Bandlers ledning fick teatern en starkt samtidsengagerad inriktning och en bred publik. Till de stora succéerna hörde musikteaterföreställningen Jösses flickor 1974. På Bandlers initiativ startade Unga Klara 1975 för en yngre publik under Suzanne Ostens ledning; teaterns enskilt starkaste konstnärliga profil, känd långt utanför Sverige. Inom Stadsteatern verkar nu också Marionetteatern och Soppteatern vid lunchtid i Kafé Klara år en klassiker.

Byggnadens roll i stadsbilden blev omdiskuterad då den satt stopp för drömmen om en rak förbindelse mellan slottet och Hagaparken. Byggnaden bjuder motstånd, men har också stora kvaliteter. En ny rulltrappa byggdes tvärs igenom huset 1998. Utsikten över Sergels torg är magnifik på kvällen och från takterrassen ser man bl.a. takradhusen på Klara Zenit. "Fasaden avslöjar var vi vill höra hemma, i en gemensam världskultur eller i ett regionalt kulturområde, om vi uppfattar världen som ett rum vi alla vill dela under lika villkor, eller ett snävare rum begränsat för bygden, nationen, etc" Så formulerade sig Peter Celsings 1960. Han såg motsättningen mellan en strävan efter det internationella och en nödvändig anpassning till regionala villkor och fann att i "de lyckligaste fallen skapar konflikten en sådan laddning varur konstverk föds".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar